Budapesti Mintabolt
+36 30 701 18 53
Hétköznap: 09:30-18:30
Webshop
+36 20 321 25 45
+36 20 422 44 34
Hétköznap: 10:00-17:00
info@wobblerek.com

Video

Live Target - SunFish
06.11.2016 02:23:21
MIMIX Hopper
07.08.2015 16:30:40
Tiszai süllők nyomában
20.01.2015 23:49:53
Keitech crazy flapper
21.01.2015 00:00:20
Megabass
07.03.2015 16:08:34
további videók ↑
magyarországi képviselet
POWERED by *IPCC*
Budapesti Mintabolt
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet

Vertikális horgászat Crazy Fish Sly támolygó villantóval



Az utóbbi időben egyre jobban belemélyedtem a mormiskázás és a lékhorgászat rejtelmeibe. Ehhez segítségül az autentikus, orosz, ukrán lengyel videókat hívom segítségül. Ezekben a filmekben láttam egy téli léki villantós horgászatot, amely nagyon megragadta a figyelmem és természetesen azonnal ki is akartam próbálni, amint lehetőségem engedi.

 


A vertikális villantózás gyakorlati megvalósításában két problémával azonnal szembesültem. Az egyik, hogy nem volt ehhez a módszerhez megfelelően finom támolygó villantó, hiszen, akik ismernek, tudják, hogy az én állandó célhalaim a sügérek. A másik probléma a jég hiánya volt.

 01

 A tesztpálya a kedvenc kis csatornám, ahol rengeteg sügér él

 

Mindkét problémát hamar leküzdöttem, a csalit a Crazy Fish kiváló minőségű mini támolygó villantóival, a jeget pedig egyszerűen csónakban állva próbáltam helyettesíteni. A csónakból kiválóan lehetett vertikálisan emelgetni a villantót. Tehát minden együtt volt az első teszthez.

Felszerelésemet szeretem a lehető legfinomabb alkotóelemekből összeállítani. Botom egy CF Perfect Jig 0,5-5 g dobósúly tartományú ultra finom tűspicces pálca, rajta egy Slam 1000 peremfutó, amely 0,06 Nanofil zsinórral volt töltve. Előkének, a nekem oly jól bevált fluorokarbon anyagú előkezsinórt választottam 0,14 mm átmérőben. Mivel nem a klasszikus értelemben vett támolygó villantós horgászatról volt szó, ezért nem kötöttem a villantó elé forgókapcsos karabinert, csupán egy biztonsági gyorskapocs került a fluorokarbon végébe és erre pedig a Sly.

 

02

A Sly előlapja …



03

… és hátoldala

 

Ez a kis villantó már első ránézésre is megragadta a tekintetem. A 13 színkódút választottam, előoldala arany alapon, szélein narancs és fekete tónusokkal. Nagyon elegáns kis darab. Hátlapja fényes aranyszínű a műcsali fontosabb adatait tartalmazó bemart mintával. Kiváló minőségű japán gyártmányú egyágú, mikroszakállas horoggal szerelve, egyszerűen tökéletes választás a sügérek horgászatához.


04

A Sly színskálája


 

A Sly villantók háromféleméretben kerülnek forgalomba, a két kisebb méret egy- míg a legnagyobb tömegű háromágú horoggal szerelve. Méretenként 4-4 színkombinációból választhatunk. A két kisebb méretű elsősorban pisztráng és sügér, a nagyobb csuka horgászatához ajánlott. Az alábbi táblázat összefoglalja a Sly villantók legfontosabb paramétereit.

 

tömeg (g)

anyag

színkód

horog

9.1

13

20

22

45

70

egyágú

háromágú

4

réz

O

O

O

 

O

 

O

 

6

réz

O

O

 

O

 

O

O

 

9

réz

O

O

 

O

 

O

 

O


A Sly villantók legfontosabb jellemzői

 



05

Csónakos vertikális horgászat

 

Nagyon hittem a csaliban és reméltem meg is hálálja majd. Beálltam egy csónakba és csak úgy bot hossznyi damillal el is kezdtem a horgászatot. A sügérek egyik kedvenc tartózkodási helye a vízi tereptárgyak illetve csónakok környéke. A kikötött csónakok kellően jó rejtek és egyben vadászhelyet biztosítottak a sügérek számára. Először fenékre engedtem a csalit és nagyon apró rezgéseket keltve táncoltattam villantómat közvetlenül a fenék felett. Erre nem reagáltak a sügérek, pedig tudtam, hogy ott vannak, mert a csónak alól időnként az apró halak riadva menekültek ki.

 


06

Az első jelentkező

 

Aztán, ahogyan a léki horgász filmekben láttam, egy határozott, kb. 30-40 centiméteres emeléssel indítottam felfelé a csalit és hagytam szabadon aláesni a mélybe. A második ilyen mozgatásomra pozitív visszajelzést kaptam. Egy sügérnek tetszett a felkínált csalim. Azonnal félig lenyelve hozta tudtomra ezt. Aztán még jobban kezdtem figyelni a csali minden egyes rezdülésére, amit a Perfect Jig bot tűspicce azonnal közvetített számomra. Ez a bot nem csak a nevében perfekt! A spicc apró hajlítására azonnal be lehetett vágni és már kézben is volt a következő csíkos hátú kis ragadozó.

 

07

Az apróbbak is mohón vették fel a csalit



08  

Egy, a szebbek közül


 

Sajnos hazánkban a sügér nem ér jelentős testtömeget, inkább a 10-12 cm közötti példányok kerülnek a pergetők horgára. Én is vegyesen fogtam, néha be-beugrott egy szebb példány, amely közel tenyeres méretű volt. Az aprónépnek is igen tetszett a Sly, mert vehemensen ugrottak rá a kis támolygóra, ahogyan ezt a kép is bizonyítja.

 

09

A nap utolsó hala

 


A nap végén tizennyolc hallal zártam, ami talán nem sok, de a vízen horgászók közül csupán egyetlen pergető tudott egy darab sügért fogni. Ennek tükrében azt hiszen nyugodtan elmondhatom, hogy a Sly kitűnőre vizsgázott.

 

Kép és szöveg:

Balogh Róbert - Wobblerek.com ProTeam

Balogh Róbert 140x210

← Vissza az írásokhoz