Budapesti Mintabolt
+36 30 651 06 05
Hétköznap: 09:30-18:30
Webshop
+36 20 321 25 45
+36 20 422 44 34
Hétköznap: 10:00-17:00
info@wobblerek.com

Video

Live Target - SunFish
06.11.2016 02:23:21
MIMIX Hopper
07.08.2015 16:30:40
Tiszai süllők nyomában
20.01.2015 23:49:53
Keitech crazy flapper
21.01.2015 00:00:20
további videók ↑
magyarországi képviselet
POWERED by *IPCC*
Budapesti Mintabolt
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet

Sügérvadászat meseországban

Decemberben úgy döntöttem, hogy néhány villámpecát szentelek hőn szeretett patakomnak pár röpke óra erejéig. Már gyerekkorom óta járok vissza ide időről-időre kisebb testű rablóhalakra portyázni, sajnos, az utóbbi években egyre ritkábban. Akadt idő, mikor csukákban bővelkedett a kis folyam, aztán süllősebb időszakok következtek. Mostanában azonban inkább sügérekben bővelkedik a patakocska akadókkal átszőtt zavaros vize. Igazi vadvízről beszélünk, mely méretéből adódóan rendkívül sérülékeny. Az őrizetlenség, az emberi barbárság és mohóság, a télről-télre visszatérő halevő madarak tömege sújtja ezt a vizet szinte folyamatosan. Mindenezek dacára évről-évre sikerül itt magamévá tenni egy-egy felejthetetlen, halakban bővelkedő horgászatot. Szerencsére utolsó alkalommal sem kellett csalódnom e vadregényes kis vízben. Lássuk most ennek a kalandnak a történetét! :o)

sugervadaszat01

Gyönyörű színekben pompázó patak-sügér

 

Gabesz barátommal egy hideg, szeles délelőttön érkeztünk ki a vízpartra. A patak fölé boruló ősfák régi ismerősként köszöntöttek minket. Szinte semmit sem veszített bájából a táj. A levegő annyira friss volt, hogy szinte bántotta az ember városi levegőhöz szokott tüdejét. Ilyen környezetben az ember mindig feltöltődik pozitív energiákkal egy gondterhelt munkahét után. Jókedvűen szereltük össze felszereléseinket. Gabesz ultra-light, jómagam két fokkal szigorúbb összeállítást választottam a rengeteg akadó miatt. Szépen elfoglaltuk pozíciónkat egy-egy kiszögelésben és láss csodát, már szinte az első dobásokra jelentkeztek a falánk sügérek.

sugervadaszat02

Mesebéli táj, mely mindig elvarázsol gyönyörűségével

sugervadaszat03

Az akadók környékén általában érdemes körbenéznünk

 


A kapások hullámokban érkeztek. Két-három kifogott sügér után a raj szétrebbent, vagy inaktív lett. Ilyenkor arrébb vándoroltunk kicsit és újraindult a cserkelés. :o) A régebben süllőt adó részeken nagyobb gumihalakkal is próbálkoztam, ám a sücik nem nagyon mutattak érdeklődést illegő-billegő gumihalaim iránt, így vissza-visszatértem a sügérrel kecsegtető spotokra. Gyakorlatilag az egész terület végigdobálható pár óra alatt széltében-hosszában. A gyönyörű sügérek folyamatosan támadták a minőségi gumikat. A kifogott halak közül a szebbek faroktőig 23-24 centire nőttek, ám az átlag húsz centiméter körül mozgott.

sugervadaszat04

Az első tenyeres csíkos kis vitéz


sugervadaszat05

Egy kis mohó az aprajából...


sugervadaszat06

... és egy a szebbecskék közül :o)

 


A műcsalikról is szeretnék pár szót szólni. A 3 grammos csebun felkínált élénk színű Crazy Fish gumik bizonyultak a legfogósabbnak. Különösen az áttetsző-zöld színekben pompázó Allure és Crayfish nimfák és rákocskák hergelték kapásra a csíkos kis ragadozókat, bár az apróbb twiszterek is kapósnak bizonyultak. Kellett az élénk árnyalat, hisz a patak átlátszósága rendkívül alacsony. Általában felpöccintés utáni lehulló ágban jöttek a kapások, különösen a korong nélküli apróbb rákokra, mely agresszív rántásokban, vagy sunyi elnehezülésben nyilvánultak meg és már kezdődött is a sügértánc. :o)

sugervadaszat07

Gabesz barátom az idők során a UL patakpergetésre specializálódott


sugervadaszat08

Szépen szedegette a sügéreket ő is a mai napon


sugervadaszat09

Egy ilyen gyönyörű sügérért már érdemes volt elengedni a Dunát a mai napra

sugervadaszat10

Természetesen az összes kis ragadozó visszanyerte a szabadságát :o)

 

A Crazy Fish gumiknak nagy előnye továbbá az erős tintahal, vagy rák aroma. A pergető társadalom megoszlik abban a kérdésben, hogy fogósabbak e az ízesített, szagosított gumik. Hát, véleményem szerint, az effajta, kis területre irányuló, lassú peca - a nyammogós sügérkapásokkal - pontosan az a terület, ahol a tuningolt gumiknak megkérdőjelezhetetlen a jogosultsága. Az áttetsző zöld Crayfisht valósággal imádták a sügérek, mi pedig egymás után szedegettük őket, míg el nem teltünk élményekkel. A süllyedő fázisban izgő-mozgó csápok, szinte kapásba hajszolták a falánk kis ragadozókat.

sugervadaszat11

Ízesített Crazy Fish Allure és Crayfish gumik három grammos csebun


sugervadaszat12

Az izgő-mozgó csápokkal ellátott apró rákocskáknak...


sugervadaszat14

... egyszerűen nem tudtak ellenállni a falánk sügérek

 


Nagy megelégedéssel zártuk a napot. Jókedvűen ballagtunk hazafelé az avar borította erdei úton. Sajnos, a patakpecának és a csapó sügéreknek rendszerint nagyon kevés figyelmet szentelek a blogon. Megpróbálom a jövőben ezt a csorbát kiköszörülni. :o) Addig is legközelebb visszakalandozunk majd nagyobb folyóinkhoz. Elmesélem nektek, hogyan alakult az év vége süllőfronton. Tartsatok velem a következő történet alkalmával is! :o)

sugervadaszat15

A jövőben igyekszem majd valamivel több patak-peca kalandról beszámolni nektek ;o)Darabos Tamás

Kép és szöveg:

Darabos Tamás - Wobblerek.com Pro Staff

← Vissza az írásokhoz
Kosár (0)