Budapesti Mintabolt
+36 30 701 18 53
Hétköznap: 09:30-18:30
Webshop
+36 20 321 25 45
+36 20 422 44 34
Hétköznap: 10:00-17:00
info@wobblerek.com

Video

Live Target - SunFish
06.11.2016 02:23:21
MIMIX Hopper
07.08.2015 16:30:40
Tiszai süllők nyomában
20.01.2015 23:49:53
Keitech crazy flapper
21.01.2015 00:00:20
Megabass
07.03.2015 16:08:34
további videók ↑
magyarországi képviselet
POWERED by *IPCC*
Budapesti Mintabolt
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet

Csukák a sűrűjéből...


 

Ha csukázás, akkor Tisza-tó! Legalábbis számomra e nemes ragadozóra való pergetésnek a legkedvesebb helyszíne a növényzettel sűrűn benőtt, ezerféle, és fajta madár lakta víztározó csodás labirintusa. A több tucat zárt- és nyílt vízi morotva, illetve az őket összekötő öblítőcsatornák kusza kavalkádja számtalan lehetőséget rejt magában az idetévedő rablóhal specialistának. Azt szeretem a legjobban a Tisza-tóban, hogy minden egyes horgászat egy új rejtvény is egyben. Sosem lehet ráülni a korábbi évek tapasztalataira, folyamatosan keresgélni kell a halat, próbálgatni a módszereket és megfejteni, hogyan lehetnénk sikeresek az adott napon, adott körülmények között. Ha az ember kellően tapasztalt, kitartó és kreatív, akkor felejthetetlen, fogásokban gazdag élményben lehet része. Persze az eddig vezető út években mérhető...

 

csux00g
Gyönyörű Tisza-tavi csuka szabadon engedése

 

csux01g
Változatos, dús vegetáció, a ragadozók pedig a sűrűjében lesnek prédára

 

A tavalyi évben Gergő barátommal igen korán vágtunk neki a Tisza-tónak a rablóhal szezont jóval beelőzve. Még nyári körülmények fogadtak minket perzselő nappal, betörő frontokkal és meleg vízzel, illetve az egész tavat sűrűn benövő hínár, rucaöröm és sulyom rengeteggel. Ez utóbbi adta a legnagyobb fejtörést számunkra, hiszen gyorsan kiderült, hogy az őszi módszerek vagy nem működnek, vagy igen keservesen voltak alkalmazhatóak ilyen dús vegetációban. A támolygó kanalak összeszedték a hínárt, a spinnerbaitek pár ütem után megteltek fonál algával, pedig a halak ott voltak a hínár között. Vajon mit tudnánk tenni, hogy a lehetetlennek tűnő körülményeket a saját előnyünkre fordítsuk?

 

csux03g
A hétvége fogásainak átlagát ez a méret tette ki

 

Első nap végére csupán pár kisebb csukával és sügérrel lettünk gazdagabbak, mígnem rátaláltunk egy pályára, ahol a hínárszőnyeg fölött akadt 20-30 cm, még meghorgászható szabad vízfelület. Én itt felszínközeli jerk csalival próbálkoztam és a nap végére ütöttem és csónakba emeltem egy bő kettes csukát, illetve volt még pár igen ígéretes akciónk. Tehát, a halak már megvoltak, csak a megoldást kellett megtalálni, hogy hogyan tudnánk lépre csalni őket. Másnap hajnalban újra jerkekkel próbálkoztunk, ám a kapás – megakadás arány elég siralmas volt, valami mást kellett most kitalálni. Ekkor Gergő kiváló meglátással offset horogra tűzött egy négyes Pontoon21 Awarunát, majd egyszerűen áthúzta hínárszálak között. Rövid időn belül több csukát csavart ki a hínárrengetegből a leleményes ritmusváltásnak köszönhetően. :o)

 

csux06g

Gergő barátom találta meg a megoldás kulcsát: offset horogra húzott hosszúkás, fürge veretésű minőségi gumihal

 

Ezután valóságos örömpecába fordult a hétvégénk. Egymás után ütöttük a szebbnél szebb vadvízi csukákat, melyek egytől-egyig csodás mintázattal, erős színekkel bírtak. Bár rejtett horgon a megakadás nem volt minden esetben sikeres, ám egyazon csukát akár háromszor, négyszer is kapásra tudtunk bírni. Jómagam egy UV zöld Awarunát tűztem offset horgomra, melynek öblében kis ólomsúly volt öntve. Változatos mozgással vezettem a vízinövények alig-alig tisztásaiban, mire egyik szegletben hatalmas kapásom érkezett. A fárasztás a vadvízi csukák vehemenciájával folyt, mire szákba tereltem az eddigi legnagyobb, 2.2 kilós zsákmányomat. Örömöm határtalan volt. Egy teljesen reménytelen helyzetből tudtuk fordítani Gergő remek technikai húzásának, illetve az én sok éves helyismeretemnek köszönhetően.

 

csux02g

Ezt bizony torokra vette...

 

csux03g

Kézben a gyönyörűséges vadvízi csuka

 

Ám, a hétvége csúcspontja még csak ekkor jött el. Egy érkező zápornak köszönhetően a halak kapókedve is egyre fokozódott. Gergő barátom egyik tisztáson gyönyörű csukát akasztott. A bot hajlott, a víz robbant. Rövid harc után szákban pihent a hétvége fogása egy három kilós gyönyörű Tisza-tavi csuka, mely sneci színű Awarunára mart rá. Számunkra ez hatalmas eredmény, hiszen évi két-három hétvégét tudunk csupán itt tölteni és a tapasztalat az, hogy míg két kilóig szinte mindig eljutunk egyedsúlyt tekintve, az fölé már nagyon nehezen tudjuk beverekedni magunkat. Barátomnak viszont ez sikerült most, ami önfeledt örömet okozott a csónakban.

 

csux04g
Jól látható, hogy a horog öblén van egy kis ólomsúly, illetve egy apró körforgó kanál is

 

csux05g

Gergő és a hétvége legszebb fogása

 

Sajnos azonban, egy hatalmas zivatar megszakította ezt a fantasztikus pecát. Kénytelenek voltunk a kikötőbe húzódni a hatalmas szemekben zuhogó eső elől, majd végül feladni a horgászatot. Ám, így sem panaszkodhatunk. A második napon nagyjából tucatnyi csukát csaltunk horogvégre köszönhetően az eredményes kereső horgászatnak, illetve a megtalált pályán alkalmazható leghatékonyabb módszernek. A történet tanulsága, sose adjuk fel! Keresgéljünk és próbálgassuk a technikákat, műcsalikat, mert előbb-utóbb sikerül majd elcsípni a szálat és gyönyörű csukákat fogni a nap végére, a nehéz körülmények ellenére is! :o)

 

csux08g

Köszönjük szépen Tisza-tó! Hamarosan újra találkozunk :o)

 

Darabos Tamás

Kép és szöveg:

Darabos Tamás - Wobblerek.com Pro Staff







2018* Wobblerek.com - minden jog fenntartva!

Copyright© Wobblerek.com inc. All Rights Reserved.


← Vissza az írásokhoz