Budapesti Mintabolt
+36 30 701 18 53
Hétköznap: 09:30-18:30
Webshop
+36 20 321 25 45
+36 20 422 44 34
Hétköznap: 10:00-17:00
info@wobblerek.com

Video

Live Target - SunFish
06.11.2016 02:23:21
MIMIX Hopper
07.08.2015 16:30:40
Tiszai süllők nyomában
20.01.2015 23:49:53
Keitech crazy flapper
21.01.2015 00:00:20
Megabass
07.03.2015 16:08:34
további videók ↑
magyarországi képviselet
POWERED by *IPCC*
Budapesti Mintabolt
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet

A plasztik csalik felkínálási módjai - 2. rész - Szerelékek

Az előző, bevezető részben részletesen tárgyaltunk az aprócikkekről és szükséges kellékekről, amelyek segítségével a jelen cikkben tárgyalt szerelékeket tudjuk létrehozni. Több mint tízféle felkínálási módot mutatok be illusztrációk segítségével a kezdő horgászok számára. A szerelékek általában angol nyelvterületről származnak – bár nem vagyok híve az idegen szavak használatának, ha van magyar megfelelő – így meghagytam az eredeti angol elnevezést, mert csak igen körülményesen lehetne megmagyarázni egy-egy szerelék nevének magyarítását. Az adott szerelék tárgyalását a szükséges kellékek felsorolásával kezdem.


Jigfejes szerelék

01

Jigfejes szerelék

Ezt a szereléket talán senki számára nem kell bemutatnom. A kezdő horgászok is ismerik, inkább csak a rend kedvéért mutatom itt be. A legalapvetőbb és az egyik legkisebb kellékigényű felkínálási mód, hiszen csak egyetlen jig fejre van szükségünk hozzá. Az ólom, újabban tungsten fej fixen van a horog szárára öntve illetve erősítve. A plasztik csali felfűzése után már be is vethető a szerelék. Gyakorlatilag bármely ragadozó hal horgászatához használható.



Weightless

02

Weightless – súlynélküli szerelék

Ahogyan az angol neve is mutatja, ez egy súlyozatlan szerelék. Ennél egyszerűbb ragadozós szereléket elképzelni sem lehet, hiszen egyetlen egyágú horogra van csak szükségünk hozzá. A horgot az előkénk vagy főzsinórunk végéhez kötjük és már el is készültünk.



Split shot (sörétólmos) szerelék 1.

03

Sörétólom direktben szerelve

Ez alatt a megnevezés alatt két különféle szereléket tárgyalok majd, valójában igen kis eltéréssel. Az első szereléken egy kívánt méretű puha sörétólmot csíptetünk fel bizonyos távolságra a damil végétől, amire a horgot kötjük. A sörét legyen jó minőségű, mert ha a helyzet úgykívánja, akkor tudjuk változtatni a horogtól való távolságát, a damil sérülése nélkül. A távolságot mindig az adott horgászati szituáció, a halak kapókedve, a sodrás sebessége stb. határozza meg. Egy kb. 30-50 cm-es távolság univerzális kiindulási alapnak tekinthető.



Split shot (sörétólmos) szerelék 2.

04

Sörétólom oldalszálon

A második szerelékünk nagymértékben hasonlít az előzőre. A különbség csupán a sörétólom helyzetében van. A súly vagy súlyok (amennyiben többet is használunk) egy rövid kb. 1 cm-es oldalelőkére vannak felcsíptetve. Ennél a szereléknél nem tudjuk változtatni a horog és a súlyozás távolságát. Talán előnye lehet ennek a szereléknek az előbbivel szemben, hogy ha halat akasztottunk, az ólom elakadásakor nem veszítjük el a halat, mert a kövek közé szorult sörét csak egyszerűen lecsúszik az előkéről és zavartalanul folytathatjuk a fárasztást.



Wacky rig

05

Súlyozatlan Wacky


A szerelék nevének magyar megfelelője nem igen sokat árul el magáról a szerelékről. A szó jelentése: lehetetlen, őrült, ésszerűtlen. Ennek ellenére ez egy igen hasznos szerelék. Gyakorlatilag egy súlyozatlan szerelékről van szó ebben az esetben. A Wacky maga egy feltzési technikát jelöl, amikor nem vezetjük végig a csali testében a horgot, hanem csak középen tűzzük meg. A szerelék egyik verziójában nem is tűzzük bele a csaliba a horgot, hanem egy olyan méretű plasztik karikát húzunk a műcsali testének közepére, amely megszorul rajta. Ez alatt a karika alatt vezetjük át a horgot. Jelen esetben egy két helyen tűzött súlyozatlan Wackyt látunk.  Szerelékünket bevethetjük sekély és mélyebb vizekben egyaránt. Bedobás után azonnal életre kelthetjük a csalit vagy engedhetjük süllyedni a mélyebb rétegekbe és felfelé-magunk felé pásztázzuk át a területet.



Jigfejes Wacky

06

Jigfejjel kombinált Wacky



A szerelék az előzőhöz képest annyiban változik, hogy a horog helyett egy jigfejet használunk, tehát ez már egy súlyozott szerelék, amelyik mélyebb vizek átfésülésére is használható a gyorsabb süllyedése révén.



Cseburaskás Wacky

07

Cseburaskával szerelve


Ennél a szereléknél a jigfej helyett egy cseburaska fejet használunk ami sokkal szabadabb mozgást kölcsönöz csalinknak. Igen fogósnak bizonyult a számomra. Erről a szerelékről részletes információ illetve élménybeszámolót itt olvashattok.


Kép és szöveg: Balogh Róbert
Wobblerek.com ProTeam

← Vissza az írásokhoz