Budapesti Mintabolt
+36 30 701 18 53
Hétköznap: 09:30-18:30
Webshop
+36 20 321 25 45
+36 20 422 44 34
Hétköznap: 10:00-17:00
info@wobblerek.com

Video

Live Target - SunFish
06.11.2016 02:23:21
MIMIX Hopper
07.08.2015 16:30:40
Tiszai süllők nyomában
20.01.2015 23:49:53
Keitech crazy flapper
21.01.2015 00:00:20
Megabass
07.03.2015 16:08:34
további videók ↑
magyarországi képviselet
POWERED by *IPCC*
Budapesti Mintabolt
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet

The Big Game…

A  „Panacea – The Big Game” szlogent mi magunk  adtuk ennek a remek nagyhalas wobblernek, mivel az utóbbi évek fogásai ezt indokolttá tették. Kezünkbe véve is azonnal bele tudunk szeretni, mivel a robosztus, de mégis alapos és precíz kidolgozása igen mutatóssá teszi minden darabját a családnak. Hozzáteszem a „mutatósság” a fogyasztóknak, azaz nekünk pergetőhorgászoknak készül leginkább, hogy a gyártók a vizuális ingereinket is a maximumra fokozzák, és ezzel arra ösztönözzenek minket, hogy kevesebbet habozzunk, amikor egy-egy darabot leemelünk a kínálatból, és azt fizetés után magunkénak mondhassuk. Ez alól talán egy kivétel van a több száz gyártó között, mégpedig a DEPS cég és termékei. Ők a hatékonyságra fókuszálnak, és minden apró mutatós csini-vili dizájn és csomagolás nélkül dobják piacra mondhatni a világ legjobb és legfogósabb műcsalijait.

 De térjünk vissza most elsősorban a PANACEA bemutatására. Tehát amellett, hogy exkluzív szépségű és kidolgozású, sok hasznos tulajdonságot és innovációt rejt magában. A csomagoláson feltüntetett rajz is jelzi nekünk, hogy egy komolyan gondolt és tervezett termékcsalád ez, mivel egy igen erős fémhuzal erősíti és köti össze az orrkarikát a horogtartó szemekkel. Ezt a huzalozást sajna nagyon kevés harcsás wobbiba építik gyárilag. A legelvetemültebb és sokat látott harcsavadászok nem bízva a véletlenre, az erre szakosodott wobbler tunningosoknál „drótozzák” be és erősítik meg a kedvenc játékszereiket.


panacea

Már-már eltúlzottan vastag és erős terelőlapát található minden Panacea modellnél, és azonnal szembeötlő a lapát élébe beépített acélgolyó. Ennek a golyónak 2 szerepe van legfőképpen. Az első, hogy ha eldobva húzzuk vissza a panaceát, akkor az az orrsúlynak köszönhetően azonnal, szinte függőlegesen a mélybe tör és éri el a kívánt mélységet. Ez fontos tulajdonság, mert akár 3x, 4x hosszabb szakaszokban pásztázza a medret a hagyományos mélyen járó wobblerekkel szemben. Így minden dobással, majd bevontatással, sokkal nagyobbra nő az esélyünk a mélyben lapuló kapitális harcsák, csukák és süllők megfogására.

A másik plusz az, hogy a terelőlapátban elhelyezett fémgolyó amellett, hogy védi a wobblerünk csőrét a köveken és egyéb kemény aljzaton való vontatáskor, de még sajátos kopogó és csengő hangall is egyedi zajt kelt a meder fenekén.


01


Nálam a legfőbb szempont egy harcsás wobblernél, hogy az kopogós legyen! Nem csörgős, egy vagy sok kicsi magas hangú és frekvenciájú golyócskákkal – hanem kopogós! Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb, és tompa hangot adó golyó legyen a csali belsejében vagy kamrájában, ami általában a minőségi és japán wobblereknél az egyensúlyért is felel egyúttal. Ezeket a wobbikat lehetetlen kibillenteni az egyensúlyukból, bármilyen sebességek is húzzuk, vagy motorral vontassuk, sleppeljük. A fent említett tulajdonságok a Panaceákban megtalálhatóak, mint a csörgőkamra, ami egyúttal a távdobó rendszer része is.

A távdobó rendszer szinte elengedhetetlen, mivel egy ilyen nagy csőrrel rendelkező wobblert gyakorlatilag lehetetlen pontosan és messzire eldobni. A hasonló "deep diving" wobblerek minden dobásnál bepörögnek, beszitálnak, 3-4 méterrel arrébb csapódnak a vízbe, mint ahová szántuk őket. A Panacea távdobó rendszere ezt kiküszöböli. Extrém súlyúak, 30-52 grammosak, így vastag harcsázó zsinórral is messze dobhatjuk, de mégis felúszó változatúak mind.


panacea_marauder


Na de most nézzük a gyakorlatban is.

Ugye van a folyóvízi csorgós, part- és bokor alá dobálós harcsapergetés, a nagyobb tározók és állóvizeken a nyílt vízi dobálás, és a vontatás vagy sleppelés.

Mindhárom módszernél nagyon fontos, hogy a wobbler a lehető leggyorsabban felússzon, ha megállítjuk. Miért is fontos ez?! Eleinte gyakran tapasztaltuk csónakos folyóvízi partdobálás közben, hogy a kisebb felhajtóerejű, valamint túlhorgozott és kulcskarikázott wobik esetében a vízbe csapódás után a csalik 25-30 centi mélyen maradtak, és a „beeső” kapások rendre mellé durrantak. Aztán legörbült szájjal ballagtunk haza hajnalban, elvétve azt az 1-2 kapást, ami az aznapi éjszakára jutott. Kivételek voltak a húzott wobblerre történő kapások. De egyszer egy este, amikor nagyon ettek a felszínen a bajszosok, már 6:0 volt a beeső és rontott kapás a javukra, megfejtettük dolgot. Visszaszerelve a gyári horgokra, valamint ledobva a predatek karikákat és XXL-es Not-A-Knot –ot, máris gyorsan felúszóvá változott vissza a „tuti kis wobi”. Az aznap éjszakai további 3 felszíni beeső kapás mindjárt a felejthetetlen élményekhez fűződött emlékeimbe. Amint csobbant a wobbler a part vagy bokor alatt, azonnal felrobbant a víz, és keményen csavarta valaki a botot kifelé a kezemből. Az éjszaka 6:3 szépült. Azóta precíz pontossággal szerelek és figyelek arra, hogy soha ne maradjon süllyedő vagy lebegő a harcsázó wobi „erősítés” és tunningolás után.


02

Slepelésnél vagy vontatásnál is fontos ez a szempont, mert nem egyszer csak megüti a hari a csalit, és ha akkor megállítjuk neki, majd hagyjuk felúszni, úgy az akciók 80%-ánál megint nekiront a wobblernek. A Panacea pingpong labdaként képes felúszni, holott a legerősebb Pontoon21 kulcskarikákkal és nagy horgokkal van szerelve.

Tapasztalataim szerint sleppelésnél a harcsák 90% a középső hasi horgon akad meg. Viszont sok sporttárs, hogy elkerülje a bosszantó elakadást az aljzaton, leveszi a középső horgot egyéb wobblereikről. Láttam ezt a velem együtt horgászó társaknál is nemegyszer, aztán jött az iszonyatosan kemény, botcsavarós kapás – és a bevágás üres maradt.

A Panacea úszási tulajdonsága az, hogy fejen állva vereti és kopogtatja az aljzatot. Hatalmas terelőlapja egyszerűen eltartja és eltakarja a középső horgokat az akadályoktól, így több mint harmadára csökkenti a kellemetlen elakadásokat. Viszont a kapások odaragadnak a harcsák szájához.  Aztán jön az adrenalin dózis, a fárasztás élménye, mely függőséget okoz: a „The Big Game” függőséget!!!


12511952_998269743545271_1237525384_n

Összefoglalva a gyakorlati tapasztalataimat az elméleti síkkal elmondhatom, hogy ettől komplexebb harcsázó wobblert még nem találtam a gyártók kínálatban.  De adott már kapitális csukát, és fotózhattam általa 8+ süllőket is.


a3

 

a9IMG_6418

Kép és szöveg: Varga Pál - Pontoon21 ProTeam Hungary


← Vissza az írásokhoz