Budapesti Mintabolt
+36 30 701 18 53
Hétköznap: 09:30-18:30
Webshop
+36 20 321 25 45
+36 20 422 44 34
Hétköznap: 10:00-17:00
info@wobblerek.com

Video

Live Target - SunFish
06.11.2016 02:23:21
MIMIX Hopper
07.08.2015 16:30:40
Tiszai süllők nyomában
20.01.2015 23:49:53
Keitech crazy flapper
21.01.2015 00:00:20
Megabass
07.03.2015 16:08:34
további videók ↑
magyarországi képviselet
POWERED by *IPCC*
Budapesti Mintabolt
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet

Felúszó plasztikok: Vibro Worm (Az írás videót tartalmaz)

Először is szeretném leszögezni, hogy nem vagyok az a megszállott plasztik csalis horgász. Egy vérbeli pergető horgász azonban -mint fontos fegyvertényezőt- nem tudja kizárni a gumihalakat vadászatai során. Hiszen, ha visszatekintünk csupán az elmúlt 5 esztendő távlatába, mi magunk is észrevehetjük, milyen rohamos ütemű fejlődésnek indultak a horgászcikk gyártó cégek. Ez alól a pergetés sem kivétel.  Talán már magunk is tapasztaltuk - ha csupán egy neves horgászkiállításon látogatóként megjelenünk -, hogy egyáltalán nem könnyű eligazodni az újdonságok sűrű dzsungelében, és akkor még nem is beszéltünk a XXI. század nagy vívmányáról, az internetről.

Ezeken a kiállításokon természetesen minden standon találkozhatunk olyan horgásszal, aki segít tájékoztatást adni egy-egy csaliról, de akkor is ott motoszkálhat bennünk a kérdés: vajon működni fog e nálunk is az adott csali?

Sok év telt el úgy, hogy a szezon jelentős részében kizárólag wobblereket akasztottam kapcsomban, s elvakultam hittem azok eredményességében. Nem mondom azt, hogy egyáltalán nem lapult dobozomban egy-egy ismert márka tipikus képviselője az adott év siker szilikon csodájából, de lényegesen kevesebb alkalmat töltöttek a vízben, mint műanyag és fa testvéreik.
Közel tíz évvel ezelőtt, a szezon számomra egészen az első komolyabb fagyokig, de legkésőbb december elejéig tartott, amikor is szobám egyik sarkába kerültek féltve őrzött kincseim, csupán arra várva, hogy a tavaszi tilalom-dömpinget követően ismét bevetésre kerülhessenek.
Kis túlzással mondhatom, hogy az utóbbi esztendőkben talán dinamikusabban fejlődnek a plasztik csalik a piacon a korábbi évekhez képest. Így e tényező mellett már jómagam sem tudtam szótlanul elmenni.  Arról nem is beszélve, hogy manapság nemcsak egyre több neves horgász az általuk készített videókban, de híres szakírók saját cikkeiben is gyakran nyúlnak e témához.

 színpaletta

Elhatároztam hát, hogy a tavalyi év őszét és telét, ha törik, ha szakad, a plasztik csalis horgászatnak szentelem.  A 2015-ös HorgászShow alkalmával akadt a kezembe a Crazy Fish Vibro Worm Floating típusú csalija, mely akkor ott újdonságként debütált. Természetesen az első sikereket követően igen könnyű volt megkedvelni ezt a csalit is.

Nos, ezzel a típussal kapcsolatos ismereteimet és tapasztalataimat szeretném megosztani azon kedves érdeklődőkkel, akik olvassák kis irományomat.

Véleményem szerint, a gumi csodák vitathatatlan előnye, hogy a vezetés talán az egyik legsokoldalúbban kivitelezhető velük.  Ez általánosságban gyártótól függetlenül igaz minden típusra. Hiszen az ólomfej méretével, alakjával és típusával, a plasztik gumik formájával eltérő mozgást kölcsönözhetünk csalinknak. Erre külön nem szeretnék kitérni, mivel igen terjedelmesre sikeredne cikkem.

Vegyük hát sorra a szóban forgó csali tulajdonságait:

1.) Kétféle változatban került forgalomba e csali: hagyományos és floating kivitelben. Előnye az utóbbinak, hogy anyagának és a víz felhajtóerejének köszönhetően a csalink úgy viselkedik a meder alján, mint egy éppen az aljzaton táplálkozó kishal. Hiszen gondoljunk csak bele: a jól bevált gumik többsége a meder fenekét elérve elfekszik a rá szerelt ólommal együtt. Természetesen mozgással ismét életre kelthetjük, viszont kimarad egy pici időszak, amikor is észrevétlen maradhat. Ezzel szemben a Vibro Worm Floating csalija elemelkedve az adott víz fenekéről, atraktívabbá teheti guminkat. Ehhez párosulhat egyfajta mozgás is abban az esetben, ha olyan vízfelületen horgászunk, ahol van minimális áramlás is. Így anélkül, hogy belemozdítanánk csalinkba, az apró, de annál intenzívebb mozgást produkál a víz áramlásának köszönhetően.

2.

Anyagának hála az állóvízi horgászat során pedig kisebb fejekkel tovább tarthatjuk az optimális mélységben, anélkül, hogy gyorsan visszazuhanna az aljzatra. Az alábbi linkre kattintva láthatjuk, hogyan is viselkedik az adott vízben gumink. Zárójelben megjegyezném, hogy a videóban szintén a Crazy Fish márka egyik típusa, a Glider látható, így a metodika is igen hasonló.

2.) Anyagukban ízesített gumikról beszélünk e csali esetében.  A gyártási eljárás során olyan aminosavakat illetve proteineket alkalmaznak, amelyek ehetővé teszik a csalit. Ez azt jelenti, hogy a halak számára is könnyen emészthetővé válik, valamint a környezetüket sem terheljük abban az esetben, ha beszakítanánk guminkat. Ánizs, halolaj, sült hal, garnélarák, fokhagyma és tintahal ízesítésekben kerül forgalomba.

 3. Első Vibro Worm-os halam

4.Ő sem tudott ellenállni neki

Kibontást követően egyből találkozik orrunk az intenzív aromával, amely abból adódik, hogy ezek a csalik nem felületesen vannak ellátva eszenciával, hanem mint már azt említettem, anyagukban ízesítettek. Talán ez akkor tűnik fel nekünk, amikor egy egész napos pecát követően zacskójába vagy zárt dobozába visszazárva megtartja illatát.
Hogy valódi aromákat alkalmaznak ezen csalik gyártása során, arra egy véletlen szituáció világított rá. Történt ugyanis, hogy egyik nagyon kedves ismerős hölgy keze és arca bedagadt, mikor a boltban árazta a gumis csalikat. Mint kiderült utólag, rák allergiája van, és csupán attól, hogy a zárt zacskókkal érintkezett, elegendő volt ahhoz, hogy előjöjjön a probléma. 

Nagyon kevesen tudják például, hogy a süllőknek igen jó szaglásuk van, így tehát egyáltalán nem elhanyagolható tényező az illataroma.

3.) Anyaguk rendkívül lágy, melynek köszönhetően a csali az első vízbe érést követően megkezdi igen impozáns táncát. Hogy valójában a halak egy kishalat vagy vonagló lárvát, esetleg férget látna-e a gumi mozgásában, szerintem soha nem tudjuk meg, mivel ahhoz nyilván a halakat kellene megkérdeznünk. Viszont amíg hatásos csalinak minősül, igazság szerint egyikünket sem érdekel igazán. Bordázott testében kisebb mélyedés található, amelyek elsődleges célja az offset horog elrejtése. Úgy gondolom,hogy a szóban forgó csalinál kifejezetten előnyös e típusú horog alkalmazása, mivel kapást követően könnyen kivágódik a horog hegye a lágy textúrából, továbbá a horog szárán gyorsan le is szalad a gumi test. Tapasztalatból mondom, hogy e tulajdonsága miatt kevésbé sérül az éles ragadozó fogak között gumink, így hosszabb élettartammal bírhat. Huzamosabb ideig azonban ne hagyjuk benne horgunkat, mivel maga a gumi alapanyaga sós, így képes akár a horgunkat gyengíteni, vagy akár meg is enni.

5.Éjszakai útonálló

4.) A csomagolás hátoldalán kis rajzokkal segítik azon horgászok tájékozódását, akik még nem teljesen biztosak a dolgukban, hogy milyen módszerrel is szereljék fel gumi csalijukat. Jómagam mindenképpen előnyben részesítem a cseburaska fejeket, mivel a gumi horoggal felszerelve flexibilisebbé válik, ezáltal még impozánsabban képes kelletni magát.

6.Útmutató

5.) Azt is kevesen tudják, hogy a Crazy Fish gumik bizonyos típusai olyan speciális eljárással gördülnek le a futószalagról, amelyek UV fényre érzékenyebben reagálnak. Hogy érthetőbb legyek: az UV fényre érzékeny színekkel kombinált típusok mélyebb vízrétegekben kontrasztosabb színt vesznek fel. UV fénnyel megvilágítva mi magunk is tapasztalhatjuk, hogyan is viselkednek ezen színek például 5-6 méteres mélységekben.  A halak úgy gondolom, konkrét színeket nem látnak, inkább árnyalatokat. Azonban mindenképp szembetűnőbbé válnak nagyobb mélységben az UV címkével ellátott csalijai a Vibro Wormnak.

 

6.) Három különböző méretben találkozhatunk a Vibro Worm csalikkal. 5,5 cm, 7,5 cm és 8,5 cm hosszúságban állnak rendelkezésünkre, s képesek széles skálán kielégíteni mindenki igényeit az egyes halfajokhoz igazodva. Jómagam süllőre és balinra használom a Floating 8,5 cm változatát, de úgy vélem a hazai ragadozó halfajok mindegyikére bevethető, köszönhetően a sok színváltozatnak.

 

7.Tiszai példány

8.

Gyors fotó a novemberi éjszakában

Én három különböző vízfelületen is alkalmaztam már a csalit és egyvalamit biztosan mondhatok: mindenhol működött. Függetlenül attól, hogy éppen az ország észak-keleti csücskében egy bányatavon horgásztam, vagy éppen a Tisza középső szakaszán, esetleg egy kisebb folyó medrét tapogattam végig. Igaz, hogy kapitális halakat még nem volt szerencsém zsákmányolni velük, de eredményesség tekintetében bátran kijelenthetem, hogy igen meggyőző és tudom, hogy csupán kitartás szükségeltetik ahhoz, hogy egy nagyobb hal is zsákmányul essen a Vibro Worm segítségével.

9.Fogós szín

Kép és szöveg: Blizmann Barnabás - Wobblerek.com ProTeam Hungary

← Vissza az írásokhoz